grote tuin gezellig maken

8 tips om een grote tuin gezellig te maken

Heeft u het geluk om een grote tuin te hebben, maar weet u niet goed hoe u deze gezellig kunt maken? Een goed ingerichte tuin kan een verlengstuk van uw huis zijn waar u optimaal kunt genieten van de buitenlucht. In deze blog delen we 8 praktische tips om uw droomtuin te creëren en transformeren we een grote ruimte in een intieme, gezellige omgeving.

01 – Creëer verschillende zones

Een grote tuin biedt het perfecte canvas om verschillende zones te creëren. Denk aan een aparte zithoek, een speelzone voor kinderen, een eetgedeelte voor diners buiten en misschien zelfs een kleine moestuin. Dit helpt niet alleen de ruimte functioneel te maken, maar ook om meer intimiteit en gezelligheid te bieden.

02 – Maak gebruik van hoogte

Door bomen, hogere planten en klimplanten te integreren, voegt u visuele interesse en structuur toe aan uw tuin. Deze elementen helpen om de aandacht omhoog te trekken en voegen een dynamische laag toe aan het ontwerp van uw tuin.

03 – Zorg voor voldoende zitgelegenheid

Investeer in comfortabele en weerbestendige tuinmeubelen om verschillende zithoeken te creëren. Goed geplaatste meubels nodigen uit om te ontspannen en te genieten van uw tuin, of u nu alleen bent met een boek of samen met gasten.

04 – Vergeet de verlichting niet

Goede sfeerverlichting is cruciaal om ’s avonds van uw tuin te kunnen genieten. Strategisch geplaatste lampen kunnen een magische sfeer creëren en zorgen dat u ook na zonsondergang van uw tuin kunt genieten.

05 – Haal de natuur naar binnen

Gebruik natuurlijke materialen zoals hout, steen en grind in uw tuinontwerp. Deze materialen passen harmonieus in de buitenomgeving en versterken de natuurlijke uitstraling van uw tuin. Daarnaast is het belangrijk om een strakke tuin met gras te hebben dat bijdraagt aan een heerlijk buiten gevoel.

06 – Voeg water toe

Waterpartijen zoals een vijver, fontein of waterval voegen niet alleen visuele schoonheid toe, maar zorgen ook voor een kalmerende achtergrondruis die ontspanning bevordert. Het geluid van stromend water kan zeer therapeutisch werken.

07 – Creëer privacy

In een grote tuin is privacy soms een uitdaging. Gebruik hagen, schuttingen of natuurlijke schermen van klimplanten om afgeschermde plekjes te creëren waar u ongestoord kunt ontspannen.

08 – Maak het kindvriendelijk

Als u kinderen heeft, overweeg dan om een speciale speelzone in te richten. Voorzieningen zoals een glijbaan, schommel of zandbak zullen uw kinderen urenlang vermaken terwijl u van de rest van de tuin geniet.

Extra tips om een grote tuin gezellig te maken

  • Maak een moodboard: Verzamel afbeeldingen en ideeën die u aanspreken om een duidelijk beeld te krijgen van de stijl en sfeer die u wilt creëren.
  • Maak een plattegrond: Door een plattegrond te maken kunt u de ruimte effectief indelen en visualiseren waar alles moet komen te staan.
  • Bepaal uw budget: Stel een realistisch budget vast voor uw tuinproject en houd hier strikt aan om onvoorziene uitgaven te vermijden.
  • Doe het stap voor stap: Neem de tijd om uw tuin te ontwikkelen. Door het project in fasen op te delen, blijft het overzichtelijk en plezierig.

Met deze tips en ideeën kunt u de uitgestrekte ruimte van uw grote tuin transformeren in een gezellig en functioneel toevluchtsoord dat het hele jaar door een genot is om in te verblijven. Mocht je nog steeds twijfelen over je tuin? Lees dan hier de 8 tips voor luxe tuin ideeën.

Scroll naar boven